Erilaiset yhteisöt ja isännöintitoimistot ovat julkaisseet taloyhtiön ja osakkaan vastuunjakotaulukoita. Oppaissa havainnollistetaan konkreettisilla esimerkeillä taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuun rajapintoja. Käytännön korjaustilanteissa kustannusten jaosta voi kuitenkin tulla erimielisyyksiä.
Remonttien sujuvan etenemisen kannalta on tärkeää, että jo ennen remontin alkamista sovitaan rajapinnat ja periaatteet siitä, miten rajapintoja muutetaan, mikäli korjausten edetessä tähän havaitaan tarvetta. Näin myös tarjoukset voidaan pyytää jaoteltuna taloyhtiön ja osakkaan vastuualueiden mukaan. Urakoitsijan on myös tärkeä seurata työvaiheitaan ja pysyä selvyydestä siitä, kumman ”tilaajan” osa-alueella toimitaan.
Monesti osakas haluaa tehdä korjaustyön yhteydessä ns. tason parannuksia. Näidenkin osalta on hyvä sopia jo ennakolta, miten kustannukset jaetaan taloyhtiön ja osakkaan välillä. Kuten sananlasku sanoo: ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.” Juristina lisäisin tähän vielä, että kun asiat on kirjattu vielä ylös muistioon tai muuhun osapuolten yhdessä hyväksymään dokumenttiin, urakan onnistuminen on todennäköisempää ja mahdolliset jälkiselvittelyt hoituvat myös jouhevasti, kun yhteisesti sovitut asiat on dokumentoitu eikä kummankaan osapuolen tarvitse turvautua muistiinsa.
Mikäli olet suunnittelemassa unelmiesi kylpyhuonetta, kannattaa tehtävälistalle ottaa myös yhtey-denotto asiantuntijaamme. Asianajajamme auttaa neuvotteluissa remontin eri osapuolten kanssa ja auttaa tarvittavien asiakirjojen laadinnassa.