Yhä useammin asiakkaamme lähestyvät toimistoamme työoikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Asianajajamme ovatkin hoitaneet menestyksekkäästi useita työoikeuteen liittyviä toimeksiantoja sekä oikeudenkäyntejä. Useat hoitamamme jutut ovat liittyneet erityisesti työsopimuksen irtisanomis- ja purkamistilanteisiin.
Työsuhteen irtisanomisen tulee tapahtua aina laissa tarkoin säänneltyjen määräysten mukaisesti. Merkitystä on ensinnäkin sillä, tapahtuuko työsopimuksen irtisanominen työntekijän vai työnantajan aloitteesta. Työntekijä voi aina irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen irtisanomisaikaa noudattaen. Mikäli irtisanomisajasta ei ole osapuolten välillä erikseen sovittu, tulee työntekijän noudattaa työsopimuslain 6. luvun 3 §:n mukaisia yleisiä irtisanomisaikoja.
Työsopimuslain tarkoituksena on ollut ensisijaisesti työntekijän aseman turvaaminen. Tästä syystä työnantajan suorittamalle irtisanomiselle on asetettu laissa useita rajoituksia. Työsopimuslain 7. luvun 1 §:n mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Myös työnantajan tulee työsopimusta irtisanoessaan noudattaa työsopimuslain 6. luvun 3 §:n mukaisia yleisiä irtisanomisaikoja, mikäli muusta ei ole osapuolten välillä sovittu.
Riitaisuuksia aiheutuu erityisesti työsopimuslain 7. luvun 2 §:n mukaisesta irtisanomisesta, joka tarkoittaa työnantajan suorittamaa irtisanomista työntekijän henkilöön liittyvällä perusteella. Kyseisen pykälän mukaan työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on otettava huomioon työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.
Työsopimuslain mukaisen irtisanomisperusteen arvioiminen edellyttää usein juridista asiantuntemusta sekä oikeuskäytäntöön perehtymistä. Avustammekin sekä työntekijöitä että työnantajia työsopimuksen irtisanomiseen sekä muihin työoikeudellisiin kysymyksiin liittyvissä ongelmatilanteissa.
Lisätietoja:
Toni Läspä
asianajaja, varatuomari, OTL
toni.laspa@avenaager.fi
Puh. 044 088 0861