Liian usein kohtaa yrittäjän, joka havahtuu maksuvaikeuksiinsa vasta konkurssiuhkaisen maksukehotuksen saatuaan. Yrittäjän tulisikin jo tiedostaa yhtiötä koskevat ongelmat siinä vaiheessa jossa yhtiön maksukyky on siinä määrin heikentynyt, että yhtiön tulorahoitus ei enää riitä erääntyneiden laskujen maksuun.
Näissä tilanteissa eräs vaihtoehto on kartoittaa, onko yhtiön liiketoiminta vielä tervehdytettävissä yrityssaneerauksen avulla. Saneerausmenettely on suunniteltu taloudellisissa vaikeuksissa olevan velallisen jatkamiskelpoisen yritystoiminnan tervehdyttämiseksi taikka sen edellytysten turvaamiseksi.
Saneerausmenettelyyn voivat hakeutua yksityinen elinkeinonharjoittaja, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö, osuuskunta, asunto-osakeyhtiö tai taloudellista toimintaa harjoittava yhdistys tai säätiö.
Yrityssaneeraus on vaihtoehto tilanteissa, joissa velallista uhkaa maksukyvyttömyys tai velallinen on maksukyvytön ja maksukyvyttömyys on poistettavissa saneerausmenettelyn avulla. Saneerausmenettelyn alkaessa käräjäoikeus määrää saneeraukselle selvittäjän jonka tehtäviin kuuluvat mm. taloudellisen selvityksen sekä ohjelmaehdotuksen laatiminen. Käräjäoikeus vahvistaa ohjelmaehdotuksen, mikäli velkojien määräenemmistö hyväksyy sen.
Saneerausmenettelyn alettua velallinen ei saa maksaa muutamaan poikkeusta lukuun ottamatta saneerausvelkaa eikä asettaa siitä vakuutta. Saneerausvelalla tarkoitetaan kaikkia velallisen velkoja, jotka ovat syntyneet ennen hakemuksen vireilletuloa, mukaan luettuina vakuusvelat sekä velat, joiden peruste tai määrä on ehdollinen tai riitainen taikka muusta syystä epäselvä.
Tervehdyttämiskelpoisen velallisen saneerausmenettely johtaa saneerausohjelman vahvistamiseen. Saneerausohjelmassa määrätään esim. maksuohjelma saneerausvelkojen lyhentämiseksi. Saneerausohjelmassa saatetaan myös leikata saneerausvelkoja. Saneerausohjelma laaditaan monivuotiseksi. Keskimäärin saneerausohjelma pituus on noin viidestä seitsemään vuoteen. Kun saneerausohjelma on vahvistettu, saneerausvelkojen ja muiden ohjelmassa säänneltyjen oikeussuhteiden ehdot määräytyvät ohjelman mukaisesti. Tällöin myös velallisen omaisuuteen kohdistuva, saneerausvelkaan perustuva ulosmittaus raukeaa.
Saneerausohjelman seurantaa varten voidaan määrätä valvoja, jonka tehtävänä on velkojien lukuun valvoa ohjelman toteuttamista.
Toimistomme avustaa saneerausmenettelyn kartoittamisessa sekä saneeraushakemusten laadinnassa. Toimimme lisäksi myös saneerausmenettelyn selvittäjinä ja valvojina.
Toni Läspä
Asianajaja, varatuomari, oikeustieteen lisensiaatti
0440 880 861